Jag har bestämt mig!

Har funderat hela helgen hur jag ska göra med lägenheten och Borås. Har pratat med Helena fram och tillbaka i helgen och även med mamma och nu har jag tagit ett beslut. Jag kommer säga upp min lägenhet i Borås och flytta hem till mamma och pappa sen när jag kommer från Norge. Jag ska flytta och städa ur lägenheten en helg i september och sedan är det fritt fram för en eventuell ny hyresgäst. Har jag tur så är det någon som vill ha lägenheten redan från 1 oktober så slipper jag de 3 månadernas uppsägningstid! Det hade varit sååå skönt att slippa betala hyra för en lägenhet som jag inte använder. Det känns lite trist att lämna Borås ( särskilt då Veronica!) men det kommer nog gå bra. Får se till att ta mig till Borås ofta och träffa henne, Tomas och "lilla" Draken :)

Satte mig ner och gjorde en lista på saker som måste fixas och det blev ganska så många! Bla måste jag skicka skriftlig uppsägning, tömma och städa lägenheten, få den besiktigad, säga upp el, tv och hyresgästföreningen, fixa förråd/magasinering för alla mina möbler och saker, adressändring mm mm . Gäller att pricka av det man gjort.

Och på tal om förråd, ingen som har lite plats över där jag kan ställa lite möbler och lådor? Mamma och pappa har inte plats för allting och det är ganska så dyrt att hyra på tex Humlans minilager ( mellan 1000-1600 kr/mån för 6-9 kvm), inget jag har lust att betala. Kan tänka mig att ställa lite där och lite där så även om du kanske inte har så mycket plats så är jag intresserad! Med tanke på den årstiden som är på väg så behöver jag ett förråd som inte påverkas av vädret och blir fuktigt. Någon som vet något?

Känns skönt att ha bestämt sig och tagit ett beslut!!!


Helgen

Ifall det har undgått någon, så har Helena varit på besök hos mig i helgen :) Vi har haft det helt fantastiskt! Har tagit det lugnt, druckit en hel del gott rödvin, ätit gott, strosat runt i stan och suttit på uteserveringar och druckit öl! Och jag har fått en anledning till att se ännu fler av de sakerna som man borde ha sett i Oslo. Det enda negativa var att tiden gick så fort!!! Förutom när vi gick på operan såååå länge. Helena var, som blivande arkitekt, mycket mer intresserad av den byggnaden än jag, men jag var snäll och lät henne vara där nästan så länge som hon ville. Hon hade säkert kunnat tänka sig att stanna kvar när jag sa att jag ville gå även om hon sa att hon var färdig :)

Tack Helena för en underbar helg!!


Fredag!!

Idag är det fredag och det innebär att Helena kommer hit i kväll! Ser verkligen fram emot detta, första vännen som kommer upp och hälsar på så jag får visa hur jag har det här uppe :)

Petter har precis somnat så nu sitter jag med fötterna i blöt och ska göra en ordentligt pedikyr, det är lyxigt det! Har radat upp allting, kontrollerna till tv:n, datorn, tidningen, mobilen och hemtelefonen på bordet framför mig så jag ska slippa resa mig upp på ett tag.

Ser fram emot en trevlig helg och hoppas att alla andra får det också!


SKIT ‰&√®•§!!!!

Jag och Petter hade en mysig dag då vi var nere i Bekkestua och handlade lite ( samt att han var på kontroll och hade både växt på längden och gått upp i vikt, go Petter!!) och sedan gick vi hem och bara har tagit det lugnt och lyssnat på musik, kollat i böcker, lekt lite och tränat på var munnen , näsan, ögon och öronen sitter. Han klarade mun och näsa, åh så stolt jag blev då! Han har varit väldigt kelig hela eftermiddagen , mycket mysigt. Tyvärr förstördes allting av att han som hyr min lägenhet ringde och sa att han inte längre behöver den då han har varit tvungen att skicka hem den arbetaren som bodde i lägenheten då det var brist på jobb. Sedan frågade han om han kunde säga upp lägenheten nu med en gång. Ursäkta? Komma samma dag som hyran ska betalas och säga att han vill säga upp den omedelbart, vem gör det? Jävla..... Jag informerade MYCKET bestämt att enligt kontraktet ( som han för övrigt sa att han hade framför sig) så är det 1 månads uppsägningstid så han får allt ta och betala en månadshyra till! Detta gick han med på men frågade om han kunde betala den runt den 11:e då han skulle få betalt av någon för ett jobb. Hur fan tänker han? Jag sa att jag ska ha hyran inne på mitt konto idag eller i morgon för jag kan inte vänta med att betala den och jag har inte pengar till att göra det själv. Synd att han inte vill hyra längre för nu blir det jävligt krångligt men samtidigt är han jävligt jobb så det kanske är lika bra! Snacka om att detta förstörde min mysiga dag!!

Så nu står jag inför ett STORT problem!! Detta innebär att de månader som jag gett mig själv på att fundera på om jag ska bli kvar i Borås eller om om jag ska dra mig ner till Kungsbacka hållet nu drastiskt har förkortats! Det är 3 månaders uppsägningstid på lägenheten men oftast brukar det gå att lösa snabbare men med min jävla tur så kräver de säkert 3 månader av mig! Ingen aning om hur jag ska klara det i så fall! Antingen måste jag sätta ut en ny annons och hoppas att det är någon som vill hyra den fram till nyår, vilket blir krångligt då jag är här och inte i Borås. Eller så får jag säga upp lägenheten, hoppas att det kan lösa sig på en månad och åka ner i september för att tömma och städa den. Oavsett så måste jag ner i september för att se hur den ser ut och hur den eventullet nya hyresgästen är. SÅ jävla KRÅNGLIGT! Om jag ska säga upp lägenheten, vart ska jag då ta vägen? Be om att få flytta hem när jag kommer tillbaka i december? 26 år gammal? Utan jobb? Eller ska jag säga upp lägenheten  och bli kvar här i Norge fram till april och se vad som händer då? Fasen så många tankar som flyger runt i mitt huvud nu! Och jag som ska ha besök i helgen, jag vill ju inte gå och tänka på detta då! Men kanske kan Helena hjälpa mig att se på det på ett bra sätt :) JÄVLIGT SURT ÄR DET I ALLA FALL!!

Sorry för alla jävlar i texten, men det är sådant humör jag är på just nu!!!


Margaretakyrkan

Har precis kommit hem från praktikantträff i Maragretakyrkan inne i Oslo. Vi träffades i församlingshemmet och var ca 30 personer tror jag. Jag fick skjuts av en annan praktikant och ingen i bilen visste vägen utan vi följde en vägbeskrivning, den stämde inte riktigt men efter att ha kört fel bara två gånger så hittade vi rätt. Vi fick presenterat oss och fick en rundvisning och sedan var det fika. Det hela var väldigt trevligt och jag träffade några tjejer som jag gärna skulle vilja umgås mer med! Och som inte bodde allt för långt bort från mig. Jag var utan tvekan äldst men det fanns i alla fall några som inte var 18 år, och ledarna var i min ålder och uppåt så det kändes bra med dem. Kyrkan var väldigt fin, ganska så ny, och inte så stor, ca 300 platser, så det gav ett intimt intryck. En annan positiv sak med kyrkan är att den ligger sida vid sida med ett STORT bibliotek!! Prästen och hans fru var med på träffen och det var ett väldigt härligt par, fattade tycke för dem med en gång! Tur att man får träffa bra präster så man inser att inte alla är som Fredrik Sidenvall( fd präst i Frillesås för dem som inte vet vem han är, mycket konservativ!)!!!!

En av tjejerna försökte få med mig på kyrkokören på måndag. Hon har mycket uppenbart inte hört mig sjunga!! Ingen som har hört mig sjunga skulle försöka få med mig i en kör :) Men jag har erbjudit husmor min hjälp med bakning om det behövs, och det gör det tydligen med jämna mellanrum. Baka är ju alltid kul, även om det är i församlingshemmet och till kyrkligaträffar :)

I stortsett är jag mycket nöjd med kvällen och ska nu gå och lägga mig. I morgonbitti ska Petter till helsestationen och vägas och mätas, ska bli kul att se om han har vuxit något! Sedan ska jag handla mat som vi ska ha i helgen när Helena kommer på besök. Helena ska vara på besök fredag kväll till söndag eftermiddag, SKA BLI SÅ KUL!!!!


Grått

är rätt ord för att beskriva vädret idag. Himmelen är helt grå och det regnar och regnar och regnar. Väldigt tråkigt och sömnigt!

Har precis lagt Petter och har nu 2 timmar på mig att hitta på något och idag har jag ett projekt. Jag har nämligen hittat en träningscykel ute i förrådet som jag ska flytta in till mig. Tanken är att den ska användas och inte fungera som klädhängare! Enligt Birthe är det en spinningscykel, vet inte riktigt hur det skiljer sig från en vanlig träningscykel men det märker jag väl, får bara hoppas att den inte är för komplicerad. Planen idag är att köra ett första pass på cykeln nu under tiden som lilleman sover. Smidigt att kunna träna mitt på dagen :)

I eftermiddag/kväll är det praktikantträff inne i Oslo. De som anordnar den är Margareta Kyrkan, svenska kyrkan här i Oslo, men de har lovat att det inte ska vara en massa religiösa saker utan man träffas och fikar och pratar och bowlar och liknande. OM det skulle vara så att det börjar med religiösa saker så GÅR JAG, det orkar jag verkligen inte med! Det får räcka med att jag måste hålla god min varje dag vid middag då de i "min" familj sjunger en bordsbön. Jag hoppas ialla fall att det ska bli trevligt i kväll och det ska bli kul att träffa lite folk. Förhoppningsvis finns det några andra praktikanter som inte är 18-19 år utan kanske lite närmare mig i åldern, hoppas kan man ju alltid göra :)

Nej nu ska jag ta mig ut i regnet och få in den där cykeln så jag får se om det är någonting för mig!

IKEA

Idagr har jag hjälp Elisabeth med att flytta en byrå från hennes syster hem till henne. Hon bor på fjärde våningen så det är en del trappor men det gick smidigare än väntat, 3 vänder blev det. Då Elisabeth hade sin systers bil passade vi på att ta en tur ut till IKEA som ligger en bit utanför Oslo, tillsammans med 2 vänninor till Elisabeth. I Oslo har IKEA en sak som jag inte har sett i Sverige, de har IKEA- bussar. Dessa är gratis och går från Oslo centrum 2 gånger i timmen, väldigt smidigt!


En annan sak som skiljer IKEA i Oslo från dem som jag vet om i Sverige är öppetiderna som ni kan se här nedan. De är öppet ända tills 23 på vardagar. Tycker jag är kanske lite väl överdrivet, ve är på IKEA och handlar vid 22-23 tiden? De har även öppet ganska sent på helgerna. Men det verkar vara så här för det finns köpcenter inne i stan som är öppna till kl 22 på vardagar. Har jag aldrig sett i Sverige


Det är väldigt smidigt att de har börjat med självutcheck på IKEA,. Om man har max 15 varor kan man välja snabbkassan där man själv scannar in alla sina varor och hur många kassar man ska ha och sedan betalar man med kort. Hur smidigt som helst! Dock är det inte lika smidigt om man gör som jag gjorde idag. Jag lade upp all amina varor, scannade in dem och satte sedan ner kortet i kortläsaren för att inse att jag inte kunde komma ihåg koden till mitt nya norska kort :( En i personalen försökte fixa det på annat vis så det hela slutade med att Elisabeth fick betala för mig med, som tur var hade hon mer pengar på kontot! Jag är mycket tacksam för detta!! Som vanligt har jag problem med att småhandla på IKEA, man hittar alltid någonting annat som man vill ha! Är det någon som kan småhandla på IKEA? Jag köpte en del boxar och så för att kunna hålla ordning på alla mina saker och det blev riktigt bra. I alla fall de jag ska ha i garderoben, får se hur det blir på toaletten. Men det får bli morgondagens projekt för nu ska jag hoppa ner i sängen om en kort stund. God natt alla!


Kurt

Har precis fått upp ögonen, eller öronen kanske jag ska säga, för den norska artisten Kurt Nielsen. Han e så bra!! Skön musik 

Helgen

I fredagskväll var jag barnvakt åt Petter  å Birthe och Dagfinn var på en fest och Gustav var hos en kompis. Innan Birthe och Dagfinn gick så sa de att de skulle vara hemma senast kl 2, troligen runt kl 1. Då jag ändå inte skulle göra något så sa jag att de inte behövde bry sig om tiden, jag var ju ändå här. Tanken var att jag skulle ta med mig babywatchen ooch gå ner till mig och lägga mig så då gjorde ju tiden ingen skillnad. Dock kunde jag inte hitta babywatchen utan fick sitta i soffan uppe där jag kunde höra honom om det var något och klockan blev 01, den blev 02 och den blev 03....då somnade jag i soffan och vaknade igen när de kom hem 03.30 och fick kommentaren " oj sov du?" från en förvånad Dagfinn. Är det så konstigt att jag sov 03.30?

Igår tog jag en skön sovmorgon, efter en sen start tog jag T-banan in till Oslo och gick en sväng där innan jag träffade Elisabeth. Försöker lära mig att hitta inne i Oslo men det är svårt för så snart jag tar T-banan är det så lätt att tappa uppfattningen om riktningar, det är mycket bättre att hålla sig till triken ( spårvagnen) eller fötterna. Får träna lite mer så ska det nog gå bra :) Jag hade ( som vanligt!) en trevlig eftermiddag med Elisabeth med god mat och öl och sedan drog vi hem till henne då hennes kompis som hon delar lägenhet med skulle ha lite folk hemma. Det var en trevlig kväll och det var kul att märka att jag har så mycket lättare att förstå alla nu :) Det är svårare att hänga med och förstå när det är en grupp med människor och alla pratar i munnen på varandra och det är musik i bakgrunden! Men som sagt, det bli enklare! Jag hade sådan tur när jag skulle hem för jag hade inte kollat några buss eller t-banetider ( de går så ofta så det gör jag sällan) men precis när jag kom fram till busshållsplasten så kom bussen och precis när jag gick in på perongen till t-banan så kom tåget, det kallar jag timing!

På agendan idag står städning, tvättning och en långpromenad. Det är väldigt fint väder, dock inte så varmt som det ser ut som! Märks att vi går mot hösten nu...usch usch det är svårt att tänka på hösten då det inte känns som om vi har haft en riktig sommar!

vindruvor

Har ätit nästan en hel ask med vindruvor själv på några timmar och det är inte något jag kan rekommendera! Tur att jag sitter ensam hemma som barnvakt ikväll för de gaser som min mage producerar nu är inte av denna värld!! Ska nog försöka hålla mig ifrån den mängden vindruvor i framtiden. Men gott var det :)

Man lär så länge man lever...

suck..

Har fortfarande ONT i huvudet, har haft det hela dagen och börjar bli GALEN!!! Verkar inte som om tabletterna hjälper det minsta. Men förhoppningsvis hjälper en natts sömn för jag vill jobba i morgon, ska till och med jobba kväll för Dagfinn och Birthe ska på fest.

Insåg idag att trots att jag har en massa tv-kanaler så finns det INGET sevärt på tv på dagarna, vilken skit jag har sett på idag! Nu ska jag förhoppningsvis hitta någt roligare att se på och sedan blir det tidigt i säng!

Ont!

igår kväll fick jag SÅ ont i huvudet! Jag tog tabletter och det blev lite bättre men inte helt, tog 2 st till och lade mig för att sova. Fick sova hela natten ills jag vaknade 06.30 och hade lika ont igen. Tog tableter och somnade om. När det var dags att gå upp var det inte riktigt så att jag hoppade upp ur sängen och skyndade upp till jobbet men jag tog mig upp. Då Dagfinn fick reda på hur ont jag hade skickade han mig i säng igen och sa att han kan stanna hemma. Så nu sitter jag nere hos mig igen, äter en smörgås och sedan är det sängen som gäller. Ska bli skönt och jag hoppas att huudvärken försvinner! Dagfinn är säker på att det är svininfluensan som jag har haft och han funderar på om jag kanske skulle testa mig, bara så att vi vet om Petter skulle bli sämre. Om det hjälper dem så testar jag mig gärna, bara de betalar kostnaden för det!

Nu kallar sängen, hoppas du som läser har en bättre dag än mig!!

Trött

Jag hade en trevlig födelsedag igår! Fick som sagt presenter på morgonen, sedan var det en massa som grattade mig under dagen, Dagfinn lagade en jättegod middag och han och Gustav sjöng för mig. Sedan åt vi kaka :) Och så lös solen från en blå himmel. En toppendag!

Gustav har valt strössel och sedan hällt på det, där av det något ojämna resultatet men vad gör väl det :)
 


Hade bestämt mig för att jag skulle få frossa i allting som jag gillar i går och hade köpt godis och chips. Men gissa vad? Jag kände mig inte sugen!! Hur jävla typiskt är inte det då???? Men med lite tvång fick jag i mig det :)

Idag har Petter varit trött och sov nästan i 4 timmar på dagen, så då kunde jag passa på att slappa ordentligt och såg en film och satt på internet. Är fortfarande förskyld och trött och orkar ingenting! Men som tur är har jag slutat hosta i alla fall! Då Birthe fortfarande är borta och Dagfinn skulle med Gustav på fotbollsträning nästan direkt efter SFO så hade jag Petter i stortsett 12 timmar idag, phuuu!! Den dag jag får barn måste jag se till att jag äter med jämna mellanrum för jag insåg idag att blodsocker fall och barn inte funkar ihop, hade kunnat döda!! De flesta vet väl hur jag blir när jag inte har ätit ordentligt? Att säga att jag hamnar på en 5 åringsnivå är inte att överdriva!

Härrom dagen tog en annan praktikant ( Emma) kontakt med mig på internet, visade sig att hon inte alls bor långt ifrån mig. Vi "pratade" lite och sa att vi borde träffas någon dag. Nu såg jag på facebook att hon har hamnat akut på sjukhus här och troligen ska opereras mot något i magen. Fy för att hamna på sjukhus såpass långt hemifrån! Det är ju en ganska så stor sak att opereras och då hade jag verkligen velat ha någon nära hos mig och inte vara här i Oslo. Stackars henne! Jag hoppas det hela löser sig!

Födelsedag!

Hipp hipp hurra till mig som fyller 26 år idag!!!! Dagen har börjat med strålande sol från blå himmel och fina presenter från "min" familj :) Fick en lyxig handkräm och en bok på 900 sidor, så nu har jag att läsa ett tag!

Planen för idag är att försöka komma ner till banken och få hämtat min bankkort och sedan ta en tur på Meny (mataffär) och köpa ingredienser så att jag och Petter kan baka något gott. Igår började vi baka och då gjorde vi chokladbollar. Petter fick smaka på alla ingredienserna var för sig och sedan som en deg och han hade choklad ÖVERALLT i hela ansiktet! Kakaon och margarinet var bäst och de strösslet som vi använde för att rulla några i. Vi hade ingen kokos eller pärlsocker så vi tog vad vi hade. Några rullade vi i hackade nötter, några i strössel i olika färger och former och några i det som norrmännen kallar för pärlsocker men som inte alls är samma som vi har. De blev mycket goda! Får se vad vi ska baka idag.

Nej nu är det dags att börja plocka av bordet och diska upp efter frukosten. Hoppas alla får en bra dag!


i morgon

är det min födelsedag! Har visserligen redan firat den hemma i Sverige innnan jag åkte tillbaka hit men ska ändå bli kul att fylla år. Tror jag ska baka ngt gott till Gustav, Petter, Dagfinn och mig i morgon :)

Svalbard

Igår morse åkte Birthe ( mamman i familjen) till Svalbard med sitt arbete och de kommer hem på onsdag kväll. Hon arbetar på Højeste rett ( tror det stavas så) som är motsvarande vår högsta domstol och varje år åker de ut på studiebesök i ett av Norges fylken och detta året blev det Svalbard. De ska åka en båttur och se sig omkring och även gå på seminarium. Då domarna i högsta domstolen är med kan inte alla resa med ett och samma flyg ifall det skulle hände något så de har blvit tvungna att dela upp domarna på två olika flyg. Tänk om flyget med landets alla domare i högsta domstolen skulle krascha? Vad skulle hända då?

Jag är inte det minsta avundsjuk på att hon får åka till Svalbard!! Absolut inte det minsta! Har inte alls lust att åka dit. Eller jo det har jag ju!!!!!! Har aldrig varit det minsta intresserad av Svalbard förrut men så stoppade min storebror en bok i handen på mig och sa att jag måste läsa den. Den handlade om en man som övervintrade och bodde 1 år i en hytta mitt ute i ingenstans på Svalbard. Det var väldigt spännande att få följa hans liv där under ett år. Naturupplevelsen verkar vara av inte denna värld!! Jag blev inresserad och lånade en annan bok om en annan man som också hade tillbringat ett år i en hytta mitt ute i ingenstans. Snacka om ett hårt livs som helt styrs av vädret och årstiderna! Tänk dig flera månader med mörker och sedan flera månader med ett ljus som inte försvinner, kroppen måste ju påverkas något helt enormt av detta. Jag skulle verkligen vilja åka en tur till Svalbard. då gärna under den ljusa delen av året. Har inget behov av att bo just helt ensligt ute i ingenstans men hade gärna sett hur det såg ut där och få uppleva klimatet. Just nu är det sommar där precis som här men temperaturen ligger på runt 0-1 grader, och vi klagar på 14 grader här! Vilket förresten är jävligt kallt för att vara i augusti!!!! Birthe har lovat oss att ta kort och jag ser fram emot att se dem!!

Drömmar

Jag brukar drömma nästan varje natt och jag i regel kommer jag ihåg dem, på gott och ont.  I natt hade jag en väldigt obehaglig dröm och var tacksam när kockan ringde! Jag drömde att en av mina kompisar hade mördat 3 andra personer, vilket jag hade sett att han gjorde. Det var ganska så råa mord och han visste att jag visste att han hade gjort det. Nu var frågan om jag skulle ange honom för polisen eller inte. Jag kände att jag självklart var tvungen att ange honom eftersom han hade mördat 3 personer men om jag angav honom så visste jag att han skulle veta att det var jag som angav honom. Hur sänder man någon man älskar i fängelse? Hade sådan ångest i drömmen och det kändes hur verkligt som helst! Jag vaknade innan jag hade fattat något beslut även om jag i drömmen mer eller mindre visste att jag skulle ange honom...... snacka om att vara glad över att ha räddats av klockan :)

Någon som har någon aning om vad i hela världen denna drömmen betydde?

Promenad

Då det är uppehåll idag bestämde jag mig för att jag skulle ta en långpromenad och lång blev den. Nämligen 2 ½ timma!! Det var verkligen skönt att komma ut och röra på sig igen efter att ha legat hemma och varit förskyld. Varje gång som jag är ute och går känner jag att oj det här e så skönt, det måste jag göra oftare! Men ändå får jag ofta släpa mig ut för att jag ska komma iväg på en promenad....men sen är det ju jätteskönt när jag väl är ute. Måste bli bättre på det! Nu får det bli en lång och skön dusch, det är jag värd!


Igår och idag

Igår bestämde jag mig för att vi skulle gå till en lekplats uppe vid skolan för både SFO (fritids) och förskolan där var stängde så vi kunde använda dem utan att det var en massa barn runt omkring. Jag satte ner Petter i sandlådan och han hade ingen aning om vad han skulle göra. Motoriskt sett så har han svårt att gräva upp sanden med spaden och lägga den i spannen så jag hjälpte honom lite i början och sedan lät jag honom bara vara. Han hade nog inte suttit i en sandlåda allt för många gånger innan för han tyckte det var väldigt obehagligt att ta i sanden till en början och han försökte flera gånger krypa runt men varje gång var han ju tvungen att stoppa ner händerna i sanden och det var äckligt!! Men efter ett tag började han vänja sig och det hjälpte säkert att storebror kom och gjorde honom sällskap. Sedan verkade han tycka det var kul! Efter sandlådan letade jag efter barngungor men ingenstans inne på förskolan fanns sådan där gunger för små barn så det fick vi hoppa över. Petter fick leka lite i en stuga istället och det verkade gå lika bra. Det roligaste var nog att det var några andra barn där och lekte och Petter satt bara och tittade på dem, han är inte van vid andra barn.  men hur kan en förskola inte ha gungor för de minsta barnen? Inte en enda gunga med stöd, det tycker jag är konstigt. På eftermiddagen kom grannflickan Lea över och lekte med Gustav och det var full fart från början. Deras nallar hade tydligen brytit både ben och armar och slått i huvudet så de behövde både plåster och bandage som de gjorde med hjälpa av toalettpapper och tejp. Lea har sovit över tills idag och deras nallar har varit med på allting som de har gjort hittills. Gustav och Lea fick frågan om det var deras barn och från Lea kom det ett bestämt ja och från Gustav ett ännu mer bestämt nej!

I går kväll hade Birthe och Dagfinn besök av Dagfinns bror med fästmö, 3 andra vuxna personer, en 2 åring samt att Lea var här så huset var fullt. Barnen fick middag innan och jag valde att äta med dem. Jag vet att jag hade varit välkommen att äta med de vuxna senare men det kändes som om jag skulle tränga mig på dem, det är ju nte mina vänner och gäster. Jag vet att jag ses som en i familjen men det känns konstigt vid sådan tillfällen, vill ju inte att de ska behöva dras med mig hela tiden. Så jag satt och tittade på film och hade en lugn fredagskväll. Dock var jag uppe och åt efterrätten med dem, chokladmoussetårta, mums! Dagfinns bror med fästmö sov över och i morse hade vi alla en gemensam, lång och mysig frukost. Enda problemet är att fästmön är amerikanska så det är engelska och alla är sååå mycket bättre än mig på engelska så jag kanske inte riktigt deltog så mycket som jag hade velat i samtalen men det gick bra. Fästmön, Sharon, är en sådan där person som man inte kan låta bli att tycka om. Hon är så snygg och trevlig och charmig att man bli avundsjuk! Tydligen är hon en känd amerikansk tv-kock vars program har vunnit en Emmy! Tror dock att det var för några år sedan och inte precis just nu. Hon är vegan och Dagfinn och Birthe blir lika uppstressade varje gång som hon kommer på besök för vad ska man laga till en känd kock som dessutom är vegan?

Framför mig idag har jag några timmar med en bra bok, håller på att läsa en bok som heter Rødsonen och är skriven av en norsk författare som heter Gert Nygårdshaug. Han skriver bar och har spännande historier där man alltid tror att man vet vem som är mördaren men där man inser att man har helt fel, så ska det vara! Det går bättre och bättre med norskan och igår märkte jag inte ens med en gång att jag hade bytt från ett program med norsk textning till ett med svensk! Senare i eftermiddag ska jag träffa Elisabeth som är barnvakt åt sin systerdotter och de bor bara ca 10-15 minuters promenad från mig så det är toppen :)


Grillning och trolldeg


I går träffade jag Elisabeth som är en av de tjejerna som jag lärde känna i Nicaragua. Hon har varit på semester i Syd Amerika de senaste 2 månaderna så det var kul att se henne igen! Vi träffades hemme i hennes och hennes vännina Ninas nya lägenhet tillsammans med 2 andra tjejer. Vi hade bestämt att vi skulle grilla och precis när vi hade fått ner allting på bakgården där det finns bord, fått tänt grillen och lagt på kycklingen så började det självklart regna och åska, så det var bara att packa ihop allting och gå in och steka färdigt maten.  Efter de spelade vi Alias som går ut på att man ska beskriva ett ord för sina lagkamrater utan att använda just det ordet, ganska så spännande när man inte pratar samma språk måste jag säga men det hela gick bra och mitt lag vann :) Då jag ansågs ha ett "handikapp" så fick vi vara tre på mitt lag så det kan ha haft med det att göra, att vi vann alltså :) Det blev några öl och jag var hemma vid midnatt så jag var ganska så seg i morse!

   

Det var match mellan Norge och Skottlan här igår och när jag tog T-banan in till Oslo igår så var det fullt av män i kilt, såg till och med några som spelade säckpipa! Norge vann med 4-0 så jag undrar om humöret på anhängarna till det skottska laget var riktigt lika glada när de åkte hemifrån matchen som de var när de åkte dit?

Idag har Gustav varit en pina mer eller mindre. Han har sovit lite för lite när han var på hyttetur så han är ganska så trött ,vilket visar sig genom att vara sur och grinig och jag har tappat räkningen på antal gånger som han gick ifrån mig och slog i en dörr idag. Tålamod, tålamod!!! Vi har i alla fall varit vänner till och från och under den tiden har vi gjort leksaker till Petter genom att hälla vatten i tomflaskor, färga det i olika färger och hälla i pärlor som flyter runt när Petter skakar och vänder på dem. Han verkar uppskatta dem och det är kul. Jag har även gjort trolldeg idag som jag färgade blå och jag och Gustav gjorde lite olika figurer som vi torkade i ugnen, de blev så fina så! Petter fick inte vara med med trolldegen för han är i ett stadie där allting hamnar i munnen, och med allting menar jag ALLTING. Har plockat ut en del trolldeg från olika munnar och konsistensen är ganska så äcklig! Petter får prova det lite längre fram.
    

Önskar jag kunde bli fisk från den här förskylningen snart! Jag är fortfarande trött, hostar och snorar. Orkar inte göra någonting ansträngande alls så det får bli en tv- kväll i kväll. 


Otroligt...

..hur mycket snor en människa kan producera!!

Lugn dag

Jag börjar jobba runt 07.45 på morgonen och i vanliga fall brukar det vara full fart där uppe när jag kommer. Birthe har redan gått till jobbet, Dagfinn springer runt och gör iordning sig och barnen leker. Men idag när jag kom upp var det helt tyst. Jag började med att titta på klockan om jag kanske var väldigt tidig men nej då, snarare lite senare än vanligt. Såg att någon hade varit upp och tänkte att Birthe i alla fall hade kommit iväg men insåg att Dagfinn kanske hade försovit sig. Stod en stund och funderade på hur jag skulle väcka honom på bäst sätt samtidigt som jag började undra vart pojkarna var. Sedan hörde jag hur Dagfinn kom ut från toaletten och kom ner. Tydligen hade pojkarna inte vaknat ännu, de som i vanliga fall vaknar mellan 07.30 och 07.00!! Så Dagfinn åkte till jobbet och jag lade mig i soffan med en bok, kändes som en bra start på dagen med tanke på hur jag mår. Pojkarna gav inte livstecken ifrån sig förrän kl 08.30!!! Sen tog vi en sen frukost och bara tog det lugnt. Insåg sedan att jag kanske skulle aktivera dem med något annat än tv, men det är väldigt kul att se Petter som precis har upptäckt det där med tv. I morse satt han ensam på golvet framför tv:n med sin flaska med mjölk och var djupt koncentrerad. Så tittade han inte på tv för en månad sedan, så fort det går när de utvecklas! Men aktivitet var det som gällde så jag fick pojkarna till att rita. Petter har inte riktigt motoriken för det ännu men får han inte träna så kan han ju heller inte lära sig. Det blev en jättefin tecking, en sådan där med en massa prickar och streck :) Men vem vet, den kanske blir värd en förmögenhet i framtiden med tanke på hur dagens konst ser ut......

Resten av dagen gick i samma lugna takt med film och bil-lotto ( sådan där spel när man ska dra upp ett kort med en bild av en bil på och se om det matchar bilderna man har på sin bricka), jag och Gustav vann som tur var varsin gång så det blev lika. Det där tycker jag är lite svårt, med att spela mot barn, om man ska spela ärligt eller faktiskt låta barnen vinna (ibland). Om de aldrig vinner så tappar de ju självklart lusten att spela mer, men om man låter dem vinna så lär de ju inte sig det ordentligt. Hur brukar du göra?

Gustav har börjat med en rolig sak, om jag säger något på svenska som är annorlunda på norska så upprepar han orden för mig på norska. Tror han tycker jag ska lära mig norska så han kan förstå mig lättare. Idag frågade jag om han ville rita och det ville han och då hade vi följade konversation:

- kan du hämta ner kritor?
- krit
- ja, och papper?
- pappiren
- ja, så att vi kan rita
- tegna
- ja precis det var det jag menade!

Nu har han dragit på hyttetur så nu är det bara jag och Petter i några dagar framöver, ska bli skönt faktiskt för jag e fortfarande trött och förskyld, verkar inte som om jag kan sluta hosta! Jag svär att om jag inte slutar hosta snart så kommer jag bli GALEN!!

Trött

Hatar att vara förskyld och så här trött!! Jag sov i 12 ½ timme i natt, har inte orkat göra något annat än att ligga i soffan och titta på film hela dagen och ändå är jag trött och skulle kunna somna nu med en gång! Har varit för trött för att kunna se på några särskilt avancerade filmer utan det har hittills blivit den fjärde filmen om Indiana Jones samt Men in Black II och planen är att hinna med en film till och sedan gå och lägga mig.

Hoppas du som läsern har en roligare lördagskväll än mig! Dela gärna med dig om vad du gör :)

Host host..

Har hostat mig igenom dagen, vilket inte är allt för skönt med en ond hals kan jag tala om! Jädrar vilken skillnad det är i tålamod jämfört med när man mår bra, stackars barn idag.... Efter frukost började vi dagen med badminton, måste säga att 09.20 är fööör tidigt för badminton! Men kul va det, och även idag kände jag att en 7 årings nivå passade mig bra, jag är verkligen ingen sportmänniska. Vilket jag antar alla jag känner redan vet :)

Vid 11 stack Gustav hem till en kompis och då Petter sov mellan 10 och 12 kunde jag dö i soffan ett tag. Försökte att inte titta på golvet som verkligen behövde dammsugas. Det är verkligen hopplöst med alla dessa frökapslar eller vad det nu är som är ÖVERALLT! Man kan inte ha dörren öppen till balkongen utan att de flyger in en massa och har man varit ute en sväng så drar man med sig en massa in. Jag som dammsög så fint i tisdags och idag såg det ut som f** igen. Kan också ha haft att göra med att någon hade lyckats dra med sig en del gräs in ifrån den nyklippta gräsmattan, skulle tro att den skyldiga är Petter. Så det blev till att samla lite energi och ta tag i det lite senare på dagen, som tur är tycker Petter det är hur kul som helst när man dammsuger och sitter och noga följer med i det man gör och extra glad blir han om han sedan får leka lite med den innan man tar undan den! Det blev ingen lekplats idag då energin var ungefär lika med noll så vi fick roa oss med annat istället. Jag fyllde en stor bunke med vatten som jag satte ute på altanen och så tog jag fram vattentåliga leksaker och sedan fick Petter roa sig. Och som han roade sig, han var hur glad och nöjd som helst och hade ett stort leende på läpparna! Särskilt när han tog ut alla leksakerna och bara satt och plaskade med händerna så det skvätte överallt! Det blev väldigt vått men vad gör det när han är så glad? Detta får jag göra om igen om det kommer några fler fina dagar, Hörde idag att det fina vädret ska försvinna i morgon igen, i alla fall här i Oslo. Men det är ju inte ens mitten av augusti ännu så vi får ju hoppas att det kommer mer fint väder!

Såg en stund på en "intressant" realitysåpa igår som i stort sett gick ut på det samma som The Bachelor, bara det att hälften av kvinnorna var i 20 års åldern och hälften i 40 års åldern så att det blev en ålderskamp också. Killen i det hela var 30 år. Måste säga att det inte var någon större skillnade på beteendet på dessa kvinnor, alla var precis lika barnsliga, avundsjuka, elaka,skitsnackades och  tisslandes och tasslandes oberoende av ålder. När programmet slutade igår så var det 2 st runt 20 och 2 st runt 40 som var kvar. Men det var ju inte vilka 40 åriga kvinnor som helst som de hade valt ut, nejdå, de hade tagit de absolut snyggaste de kunde hitta och säkert hälften hade gett naturen lite hjälp på traven. Jag säger absolut inte att kvinnor i 40 årsåldern inte skulle vara snygga och fräscha men de kändes lite utöver de vanliga om man säger så.... Herregud, tänk att jag satt och tittade på sådan skit, och att jag kommer titta på det och andra liknande program igen, det är ju ganska sjukt, har man inget bättre för sig?

Nä nu ska jag ta en sväng ner till butiken och köpa isglass för att kyla ner halsen lite. Har hört att man kan bli botad av alla kurer bara man verkligen tror på dem ( placeboeffekt heter det väl?) och eftersom jag är 100 % säker på att glass botar halsont så är det ju dumt att låta bli :) Kanske skulle köpa mig en kall öl också, det är ju ändå fredag! Det är en av fördelarna i Norge, här kan man köpa öl upptill 4,5 procent i vanliga matbutiker fram till kl 20 på vardagar och kl 14 på lördagar och nästan alla butiker säljer kall öl, direkt från kylskåpet!

Banken

Glömde berätta att jag var på banken och äntligen fick öppnat ett konto som jag kan få in min lön på. För att jobba i Norge och betala skatt måste man ansöka om ett skattekort och samtidigt får man då ett tillfälligt personnummer. Utan detta nummer kan man inte öppna ett konto i en bank eller inte ens skaffa ett kontantkort till mobilen då detta måste registreras. Jag ansökte om ett skattekort den 3 juni och fick det inte förrän i mitten av juli, snacka om segt! Byråkrati går inte snabbare här än i Sverige direkt....

Dxetta visste inte jag så innan jag hade ansökt om skattekort gick jag till banken och fick veta att jag inte kunde öppna ett konto innan jag fått ett pnr samt att jag skulle ta med mig mitt pass när jag kom nästa gång. Jag är 100% säker på att kvinnan sa att jag skulle ta med mitt pnr så skulle de kolla upp om det stämde. Så igår skrev jag ner mitt pnr, tog med mig passet och 2 barn ( inte allt för smidigt måste jag erkänna, inte van att ha TVÅ st) och gick till banken. Nej då kunde de inte hjälpa mig utan de behövde pappret från skatteverket så att de fick bekräftat att det var mitt pnr....suck..så det var bara att vända hem och idag kom Dagfinn ( pappan i familjen) hem tidigare och då smet jag till banken så nu har jag äntligen ett norskt bankkonto med kort och internetbank! Även om kortet och internetbanken dröjer några dagar och jag sälvklart måste dit personligen och hämta kort och dosa....

Dagen som gått

Vaknade upp med mindre ont i halsen men med mer tät näsa och början till huvudvärk idag. Hoppas verkligen att det stannar vid detta och inte blir en rejäl förskylning, eller ännu värre, svininfluensan. Grannfamiljen( i andra sidan av radhuset) har troligen haft svininfluensan alla 5, de har inte testat sig men deras läkare trodde det var det de hade råkat ut för. De sa att det kändes som en väldigt rejäl förskylning med ont i magnen och resten av kroppen men att det kunde ha varit mycket värre. Jag har bara träffat dem en gång sedan jag kom hit efter min semester och då stod jag långt ifrån dem. Jag ( eller någon annan i "min" familj) får inte få svininfluensan för det skulle vara väldigt tufft för Petter och han hade mycket troligen hamnat på sjukhus då. Vilket vi verkligen inte hoppas han kommer behöva, det räcker med den veckan som han låg inne i juni då han hade fått något som kallas för paravirus.

Men trots förskylningen har vi haft en trevlig dag, jag och pojkarna. Petter sov länge på förmiddagen så jag och Gustav passade på att kolla på film. Sedan har vi varit ute och lekt och det är alltid lika kul med Petter för han är inte så van vid det. så det är mycket för honom att upptäcka. Hittills har han mest fått vara inne på grund av smittorisken och att han verkligen inte får bli kall. Jag har även spelat fotboll med Gustav idag, vet inte när jag gjorde det senast, men kul var det! Att spela mot en 7 åring passar min nivå ganska så bra även om han fick förklara reglerna under tiden. Och jag är säker på att han vinklade dem till sin fördel...eller jag kanske bara är så kass? Kan ju erkänna att jag råkade fälla honom några gånger....men jag är säker på att han inte alls fick så ont som han sa och att det inte alls blev frispark eller vad det nu heter :)

Funderar på att ta med Petter till en lekplats i morgon, skulle tro att det blir första gången för honom. Skulle vara kul! Tänk vad mycket jag som barnflicka får vara med om och som föräldrarna missar!  Den dag jag får barn ska jag verkligen försöka vara hemma så länge som möjligt, inget arbete är mer värt än att se sina barn växa och utvecklas, jobba hinner man med senare. Jag tror verkligen att jag skulle trivas med att gå hemma med mina barn om jag bara såg till att vi kom ut en del så jag får träffat andra vuxna och barnen andra barn och inte som nu, gå hemma i stort sett ensam hela dagarna.


Bonde söker fru

Igår kväll såg jag på presentationen av de bönder som är med i den norska versionen av Bonde söker fru, Bonderomantikk. Hade jag kunnat tänka mig att a) vara med på TV b) bo på en gård, så hade jag definitivt skickat in ett brev till en av böndena! Klas verkade vara sååå charmig och såg ut som en man ska göra. Han verkade vara mycket händig då han hade byggt hela ladugården själv och nu skulle ge sig på boningshuset . Han sa att  den kvinna han träffade fick välja hur hon ville ha det inomhus så länge han fick som han ville på utsidan, det är en  kompromis jag hade kunnat leva med! Men du kan vara lugn mamma, jag vill varken vara med i tv eller bo på en gård!

Jag känner faktiskt en tjej som var med i den norska versionen för några år sedan. Hon var en av de fyra kvinnor som fick flytta in på gården och hon tyckte det var en intressant upplevelse men att tv-bolaget vinklade allting som de själva ville och fick henne att framstå som en blåst bimbo. Och jag som känner henne kan säga att det är hon inte! Jag förstår ju att tv-bolagen väljer ut och vinklar allting för att det ska bli så intressant som möjligt för tittarna men det är fult att bara framställa någon på ett dåligt sätt om det inte är sant! Tänk så många kändisar som man "hatar" av olika anledningar, bara för att tv-bolaget har framställt dem som dåliga eller elaka personer vilket kanske inte all är sant. Man kanske inte borde tro allt man ser.....

Första inlägget

Nu har även jag börjat blogga! Hade aldrig trott att det skulle hända men efter att ha fått en del påtryckningar om att det skulle vara intressant att få veta hur jag har det här uppe i Oslo så bestämde jag mig.  Planen är att jag ska skriva om vad som händer mig och hur jag har det.

Jag jobbar,som de flesta redan vet, som barnflicka i Oslo och troligen kommer bloggen handla en hel del om detta. På dagarna har jag hand om lille Petter som är 20 månader, men som i korrigerad ålder bara är 16 månader då han föddes 4 månader förtidigt i vecka 24+1. Detta innebär att han är lite sen i utvecklingen och att han är väldigt infektionskänslig vilket styr de aktiviteter som vi kan göra. Men han e världens charmigaste lilla gutt och vi har kul ihop! Petter har en storebror som heter Gustav och som är 7 år. En charmig och pratglad kille som tillbringar den mesta tiden i skolan och på SFO( fritids) så vi har inte så mycket tid ihop bortsett från nu under sommarlovet.

Idag blir det inget mer skrivet av mig då jag har både ont i halsen, i huvudet, är väldigt trött OCH har mens...suck.. Ska sätta mig och titta på "Dirty Dancing: the time of your life" ,som är en danstävling som utspelar sig på hotellet där själva filmen spelades in och som går på norsk TV3. Bara tre par kvar nu....

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0